Uudenlaista yksisoluproteiinia ilmasta valmistava Solar Foods on kerännyt yhteensä 15 miljoonaa euroa uutta pääomaa, mikä nostaa koko rahoituskierroksen kokonaissumman 18,5 miljoonaan euroon. Summaan sisältyy vuoden 2019 lopulla kerätty 3,5 miljoonan euron oman pääoman ehtoinen vaihtovelkakirjalaina.

Suomen tähän asti suurimpaan ruokateknologia-alan rahoituskierrokseen osallistuivat Fazer-konsernin johdolla Bridford Investments Limited, Agronomics Limited, Lifeline Ventures ja CPT Capital.

“Olemme todella iloisia uusista kumppaneistamme ja siitä, että heidän mittava kokemuksensa on nyt Solar Foodsin käytettävissä. Kerätyn pääoman ansiosta pääsemme etenemään suunnittelemamme tuotantolaitoksen toteuttamisessa”, sanoo TkT Pasi Vainikka, Solar Foodsin toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista.

“Olemme tehneet yhteistyötä Solar Foodsin kanssa alusta lähtien, ja meihin on tehnyt suuren vaikutuksen se tapa, jolla he ovat kerta toisensa jälkeen täyttäneet kaikki odotukset. Olen myös erittäin iloinen siitä, että tämä rahoituskierros on tuonut yhteen ainutlaatuisen kokeneen sijoittajajoukon, joka tuntee alan läpikotaisin”, sanoo Juha Lindfors, Lifeline Venturesin partneri ja Solar Foodsin hallituksen puheenjohtaja.

Solein®-proteiinin kaupallistaminen jatkuu uuden rahoituksen turvin

Solar Foods on ensimmäinen yritys, joka pystyy tuottamaan jatkuvatoimisesti ravintoa ilmasta talteen otetusta hiilidioksidista. Prosessi kattaa myös valmiiden elintarviketuotteiden koevalmistukseen. Solar Foods tuottaa täysin uudenlaista ravintorikasta Solein®-proteiinia, jonka pääraaka-aineita ovat ilma ja sähkö. Prosessi mullistaa ruoantuotannon, sillä Solein-proteiinin tuotanto ei ole sidoksissa maatalouteen, ilmastoon tai säähän.

Uuden rahoituskierroksen mahdollistama tuotantolaitos on ratkaiseva edistysaskel matkalla kohti Solar Foodsin visiota, joka tähtää ruoan tuotantotapojen muuttamiseen. Uuden tehtaan on määrä olla toiminnassa vuoden 2022 lopulla. Se mahdollistaa uutta, innovatiivista raaka-ainetta sisältävien uuselintarvikkeiden kaupallistamisen. Solar Foods on tähän mennessä kehittänyt jo 20 erilaista Solein-proteiinia hyödyntävää ruokatuotetta.

“Olemme erittäin iloisia siitä, että saamme jatkaa kohti Solein®-proteiinin kaupallistamista ja sen tuomista kuluttajien lautasille. Ensimmäinen tehtaamme sijoittuu Suomeen, ja siitä tulee maailman ensimmäinen kaupallisesti toimiva laitos, joka tuottaa ruokaa ilmasta tallennetusta hiilidioksidista. Startup-vaiheessa arvioimme tuotantokapasiteettimme olevan viisi miljoonaa ateriaa vuodessa. Haluamme kytkeä proteiinintuotannon irti luonnonvarojen kiihtyvästä käytöstä. On kiehtovaa päästä tekemään tästä mahdollisuudesta totta”, Pasi Vainikka sanoo.

Käyttövoimana possibilismi

Solar Foods on jo toteuttanut tuotantolaitoksensa perussuunnittelun ja on nyt käynnistämässä lupaprosessia. Laitoksen on määrä esitellä ruoantuotannon tulevaisuutta urbaanissa ympäristössä. Laitokseen tulee myös Solein Experience Hub -vierailukeskus sekä tulevaisuuden ruokaa tarjoileva ravintola, jotka tekevät ruoantuotannosta ennennäkemättömän avointa ja läpinäkyvää. Tämän vuoksi tuotantolaitosta kutsutaan myös esittelylaitokseksi.

“Uudet teknologiat avaavat ikkunoita tulevaisuuteen. Niiden läpi näemme mahdollisuuksia, joita emme olisi osanneet kuvitellakaan muutama vuosi sitten. Tässä ei ole kyse opportunismista eikä optimismista tai pessimismistä. Soleinin jokapäiväinen tuotanto on jo kouriintuntuvaa todellisuutta. Me Solar Foodsilla olemme possibilisteja ja haluamme rohkaista ja kannustaa kaikkia ihmisiä tulemaan osaksi ratkaisua: luomaan parempaa maailmaa parempien ravitsemusvalintojen avulla.

Visiomme on muuttaa tapa, jolla ravintoa tuotetaan, ja esittelylaitoksen tuotteelle haetaan maailmanlaajuista hyväksyntää uuselintarvikkeeksi. Maailmalla on toivoa. Tulevaisuuden ruoka ei ole utopiaa – sitä valmistetaan jo nyt”, Pasi Vainikka jatkaa.

Luonnollista ja aidosti ympäristöä säästävää proteiinia

Solein® on täysipainoinen proteiini, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Sen maku on mieto ja rakenne kevyt. Solein liukenee ruokaan mutta säilyttää samalla ravinteikkuutensa ja tarjoaa ratkaisun, joka sopii käytännössä kaikkien kuviteltavissa olevien elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Lisäksi tämä uusi, aidosti ympäristöä säästävä luonnollinen proteiini tarjoaa kiehtovia mahdollisuuksia täysin uudenlaisten tulevaisuuden ruokien valmistamiseen.

Solein-proteiinia voi valmistaa ankarimmissakin ympäristöolosuhteissa, kuten autiomaassa, arktisella alueella ja mahdollisesti myös avaruudessa. Soleinin tuotantoprosessi ei vaadi kastelujärjestelmiä, torjunta-aineita eikä avomaalla käytettäviä lannoitteita sen paremmin kuin eläimiäkään, joten sitä voi perustellusti kutsua maailman kestävimmäksi proteiiniksi.

https://www.londonstockexchange.com/news-article/tidm/headline/14671578

Press assets

Lisätiedot:

Pasi Vainikka, TkT, toimitusjohtaja, Solar Foods Oy, puh. +358 40 5825 987, pasi@solarfoods.fi

 

Solar Foods

Solar Foods tuottaa proteiinia hyödyntämällä ilmasta sidottua hiilidioksidia ja sähköä. Sään ja ilmaston olosuhteista riippumaton Soleinin tuotanto vapauttaa maailmanlaajuisen proteiinituotannon perinteisen maatalouden kulutuksesta. Solar Foodsin perustivat Espoossa vuonna 2017 tri. Pasi Vainikka, tri. Juha-Pekka Pitkänen, Sami Holmström, Jari Tuovinen, tri. Jere Ahola ja Janne Mäkelä. Solar Foods on ns. spinoff, jonka alkuperäinen idea perustuu VTT:n ja LUT-yliopiston yhteiseen tutkimukseen.  www.solarfoods.fi

Agronomics Limited

Agronomics on AIM-listattu sijoitusyhtiö, joka on keskittynyt solumaatalouden, fermentoinnin ja synteettisen biologian kaltaisiin kehittyviin aloihin. Yhtiö sijoittaa teknologioihin, jotka mahdollistavat uudenlaisia tapoja tuottaa ravintoa ja materiaaleja ja keskittyy erityisesti tuotteisiin, jotka on perinteisesti valmistettu eläimistä. Nämä teknologiat pyrkivät mullistamaan maatalouden tarjoamalla ratkaisuja, jotka ovat kestävämpiä, vaikuttavat suotuisasti ihmisten ja eläinten hyvinvointiin sekä vähentävät ympäristövahinkoja. Tämä kehitys kytkee tuotantoketjut irti luonnonympäristöstä ja eläimistä, ja sillä on ratkaiseva merkitys maapallon jatkuvasti kasvavan väestön ruokkimisessa. 

Bridford Investments Limited

Bridford Investments Limited on osa Bridford Groupia. Sen perusti vuonna 2018 joukko sijoittajia, jotka ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2007. Yritys tekee sijoituksia kestävään kehitykseen, luoville aloille (musiikki, valokuvaus ja muoti), finanssiteknologiaan sekä muille nopeasti kehittyville teknologian aloille. Yritys keskittyy tukemaan yrittäjävetoisia yrityksiä, jotka ovat keskittyneet erityisesti yhteiskunnalliseen tai ympäristön hyvinvointiin ja joissa on pitkäkestoista kasvupotentiaalia.

CPT Capital
CPT Capital on johtavan brittiläisen perheyhtiön pääomasijoitushaara. Se on sijoittanut jo pitkään vaihtoehtoisiin proteiinilähteisiin ja tekee yhteistyötä parhaiden ja rohkeimpien elintarvike- ja materiaalituotannon vallankumousta ajavien yritysten kanssa. CPT Capital tukee lupaavimpia avauksia kasvipohjaisista proteiineista rekombinanttiproteiineihin ja keinolihaan ja on mukana siemenvaiheesta myyntiin tai listautumisantiin asti ja myös pidempikestoisesti.

Fazer Group

Ruokaelämyksiin keskittyvänä yrityksenä Fazer mahdollistaa jokaiselle päivän parhaista hetkistä nauttimisen. Kun Karl Fazer avasi ensimmäisen konditoriansa Helsingin Kluuvikadulle vuonna 1891, hänen missionsa oli tehdä ruokaa, jolla on merkitys: tuottaa ilon hetkiä ihmisille ympärillään. Matkalla Kohti täydellisiä päiviä Fazer luo uusia makuja, perinteitä ja ruokaelämyksiä. Luottamalla vankkaan perintöönsä, kuluttajalähtöisyyteen ja innovaatioihin, Fazer kehittää tulevaisuuden vastuullisia ruokaratkaisuja. Haluamme ihmisten kokevan pohjoisen taian. Keskitymme kuluttajatuotteisiin. Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä noin 40 maahan. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 1,1 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee lähes 9 000 henkeä. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita, jotka pohjautuvat yrityksen arvoihin ja YK Global Compactin periaatteisiin. 

Northern Magic. Made Real.

Lifeline Ventures

Lifeline Ventures on suomalainen, sarjayrittäjien perustama aikaisen vaiheen pääomasijoitusyhtiö. Lifeline aloittaa usein yhteistyön uuden yrityksen perustajien kanssa jo ennen kuin he ovat lanseeranneet ensimmäisen tuotteensa. Lifelinen rahoittamia yrityksiä ovat muun muassa Oura, Sulapac, Supercell ja Wolt. Lifeline Ventures johti Solar Foodsin siemenrahoituskierrosta vuonna 2018.

 

 

 

The countdown for crossing the planetary boundaries of food production starts here.

Read more

Subscribe to our newsletter