Factory 01 kasvattaa proteiinia mikrobeista sähkön ja ilman avulla. Toimitusjohtaja Pasi Vainikka rinnastaa uuden aallon elintarviketeknologioiden kaupallistumisen digivallankumouksen alkupäiviin. 

Solar Foodsin uuden tuotantolaitoksen, Factory 01:n, rakentaminen alkaa Vantaalla vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Yhtiö arvioi Solein®-proteiininsa kaupallisen tuotannon alkavan vuoden 2023 alkupuolella. Factory 01 tulee toimimaan Solar Foodsin alustana tuotannon mittakaavan kasvattamisessa.

Factory 01 tarjoaa elintarviketeollisuudelle ja suurelle yleisölle täysin uuden näkymän ruoan tulevaisuuteen. Tuotantolaitoksen Experience Hub -tiloissa vierailijat pääsevät tutustumaan siihen, kuinka Soleinia valmistetaan ja kuinka sitä voidaan käyttää erilaisissa elintarvikkeissa.

Factory 01: Soleinin tuotanto kasvaa seuraavaan mittaluokkaan

Solar Foodsin innovatiivinen proteiini on ainutlaatuinen raaka-aine, jollaista ei ole ennen nähty. Soleinia voidaan käyttää monentyyppisten elintarvikkeiden osana täydentämässä kasvipohjaisten tuotteiden ravintoprofiilia. Näin kasvipohjaiset tuotteet pystyvät korvaamaan eläinperäisiä ruokia ravinteikkuudesta tinkimättä. Solar Foods on kehittänyt jo yli 20 erilaista elintarviketta, joissa käytetään eri määriä Soleinia.

Solein voi mullistaa ruoantuotannon irrottamalla maatalouden ruoan yhtälöstä. Maanviljely vastaa 24 prosentista maailmanlaajuisista päästöistä1; Soleinin laajamittainen käyttöönotto voisi merkittävästi vähentää globaalia hiilijalanjälkeä.

Soleinin ominaisuuksia ja sen käyttöä eri ruoissa on jo testattu lähes kahden vuoden ajan Solar Foodsin pilottitehtaassa. Uusi tuotantolaitos Factory 01 mahdollistaa aivan uudenlaisen mittakaavan toiminnan. Sen myötä Solar Foods siirtyy Soleinin kaupallistamiseen ja suuntaa kohti teollisen kokoluokan tuotantoa.


“Mullistava muutos on tapahtumassa ruokapöydissämme”

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimushankkeen pohjalta vuonna 2017 syntynyt Solar Foods on kasvanut nopeaan tahtiin. Yhtiön perustajiin kuuluva toimitusjohtaja Pasi Vainikka näkee Solar Foodsin uuden aallon teknologioiden kärjessä. Nämä teknologiat tulevat muuttamaan käsityksemme ruoasta. Jopa päivittäisestä ruokailusta tulee teko kestävämmän planeetan puolesta.

”Elintarviketuotanto on nyt risteyskohdassa samalla tavalla kuin tieto- ja viestintäteknologiat olivat 1980-luvulla”, Vainikka kuvailee. ”Pääomasijoitusrahastot ja uudet yritykset tekevät miljardien investointeja tavoitteenaan uudistaa kokonainen maailmantalouden ala: elintarviketeollisuus. Mullistava muutos on tapahtumassa ruokapöydissämme. Ruoan tulevaisuutta kirjoitetaan parhaillaan.”

”Tarvitsemme kestävämpiä tapoja ruokkia maailman väestö. Se, mitä syömme, on kautta aikain ollut muutoksessa. Ihmiskunta on käynyt läpi ruokavallankumouksia ensimmäisistä metsästäjä-keräilijöistä aina nykypäivän kestämättömällä pohjalla olevaan teolliseen järjestelmäämme asti. Ruoantuotannon perusperiaatteet ovat silti pysyneet samoina. Tällä hetkellä elämme keskellä neljättä maatalouden vallankumousta, jossa ruoantuotannon perusteita viimein muutetaan ja Solein on osa sitä. Factory 01 toimii tiennäyttäjänä ja auttaa meitä viemään maailman vastuullisimman proteiinin globaaleille markkinoille”, hän korostaa.

Solar Foods on nopeassa tahdissa tehnyt visiostaan totta kehittämällä ja tuotetestaamalla uraauurtavan proteiininsa. Nyt yhtiö on ensimmäisellä tehtaallaan tuomassa maailman kestävimmän proteiinin lautasillemme ja lanseeraamassa Soleinin markkinoille. Elintarvikevallankumous on alkanut.

Mitä Solein on?

  • Solein on proteiini, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Se häviää ruokaan eikä muuta tuttujen, päivittäin syötävien tuotteiden makua.  
  • Solein valmistetaan bioprosessilla, jossa mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla, vedyllä ja hapella sekä pienillä määrillä ravinteilta. Bioprosessi muistuttaa viinin valmistusta sillä erolla, että sokerin sijaan hiilen ja energian lähteenä ovat hiilidioksidi ja vety.
  • Solein täydentää elintarvikkeiden ravitsemuksellista profiilia tavalla, jota kuluttaja ei huomaa lopputuotteessa. Sitä voidaan käyttää esim. maitotuotteita tai lihaa korvaavissa tuotteissa, erilaisissa välipaloissa ja juomissa, pastatuotteissa, tai leivissä ja levitteissä korvaamana lihaa, maitotuotteita ja kananmunaa. Lue lisää osoitteesta: https://www.solein.com/foods
  • Soleinin tuotannossa ei käytetä maanviljelystä eivätkä siihen vaikuta sää- tai ilmasto-olosuhteet: sitä voidaan tuottaa vaativissakin olosuhteissa, kuten aavikolla, arktisilla alueilla tai jopa avaruudessa. Prosessissa ei tarvita viljelykelpoista maata, yhteyttäviä kasveja eikä eläimiä: tämä tekee Soleinista maailman kestävimmin tuotetun proteiinin.
  • Solein tulee nyt ensimmäistä kertaa kaupallisesti saataville. Tuote on tarkoitettu elintarvikebrändeille, jotka etsivät ravitsevia, maultaan neutraaleja, toimivia, vastuullisia, tasalaatuisia ja toimitusvarmoja proteiiniraaka-aineita tuotteitaan varten.

Katso lyhyt video aiheesta tästä.
Pääset mediapankkiin
tästä.

Lisätietoja:

Pasi Vainikka, tekn. tri. toimitusjohtaja, Solar Foods Oy.
puh. +358 40 5825 987
pasi@solarfoods.fi     


Solar Foods Oy
Solar Foods valmistaa proteiinia ilman hiilidioksidista ja sähköstä. Soleinin tuotanto ei ole riippuvainen säästä tai ilmasto-olosuhteista, joten se vapauttaa maailman proteiinintuotannon perinteisen maanviljelyksen asettamista rajoituksista. Soleinia voidaan valmistaa vaativissakin olosuhteissa, joissa perinteinen ruoantuotanto ei ole mahdollista, kuten aavikko- ja arktisilla alueilla tai jopa avaruudessa. Solar Foodsin perustivat vuonna 2017 Espoossa tohtori Pasi Vainikka, tohtori Juha-Pekka Pitkänen, Sami Holmström, Jari Tuovinen, professori Jero Ahola ja Janne Mäkelä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimushankkeen pohjalta. https://solarfoods.fi

1: The Intergovernmental Panel on Climate Change. 2014. AR5 Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg3/

The countdown for crossing the planetary boundaries of food production starts here.

Read more

Subscribe to our newsletter