Solar Foods - Solein

 

Solar Foods on Ilmastorahasto Oy:n ensimmäinen rahoituskohde. Ruoantuotannon ilmastovaikutuksia radikaalisti vähentävä proteiini-innovaatio Solein® on edennyt kaupallistamisvaiheeseen, ja nyt myönnetty 10 miljoonan euron pääomalaina kohdistuu proteiinin kaupallisen tuotannon käynnistämiseen. Ilmastorahaston sijoitus kasvattaa Solar Foodsin kokonaisrahoituksen yhteensä 35 miljoonaan euroon.

Solar Foods on tehnyt tieteiselokuvan fiktiosta totta tuottamalla täysin uudenlaista ravintorikasta Solein®-proteiinia, jonka pääraaka-aineita ovat ilma ja sähkö. VTT:n ja LUT:n yhteisestä tutkimuksesta syntynyt innovaatio on etenemässä kaupallistamisvaiheeseen, jossa Solein-proteiinin kaupallinen tuotanto uuden rakennettavan laitoksen myötä saadaan käynnistymään. Ilmastorahasto Oy:n pääomalaina kohdistuu demonstraatiolaitoksen rakentamiseen. Laitoksen osaksi rakennetaan myös kokemuksellinen vierailukeskus, sekä ruokaa tarjoileva ravintola, jotka tekevät ruoantuotannosta ennennäkemättömän avointa ja läpinäkyvää. Tuotantolaitoksen on tarkoitus olla toiminnassa alkuvuonna 2023.

“Olemme iloisia, että voimme tuoda Solein-proteiinin kuluttajien lautasille. Ensimmäinen tuotantolaitoksemme sijoittuu Suomeen, ja siitä tulee maailman ensimmäinen kaupallisesti toimiva laitos, joka tuottaa täysin uudenlaista ruokaa, jonka pääraaka-aineita ovat ilmasta saatava hiilidioksidi ja sähkö. Haluamme kytkeä proteiinintuotannon irti luonnonvarojen kiihtyvästä käytöstä. On kiehtovaa päästä tekemään tästä mahdollisuudesta totta. Meillä on jo suunnitelmat tuotantolaitoksen yksityiskohdista, mutta kerromme niistä lisää vuoden lopulla, kun rakennustyöt alkavat”, kertoo Pasi Vainikka, Solar Foodsin toimitusjohtaja ja yksi perustajaosakkaista.

 

Solein®, maailman vastuullisin proteiini

Solein on täysiarvoinen proteiini, joka sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Sen maku on mieto ja rakenne kevyt.

”Solein katoaa huomaamattomasti aterioihin, mutta säilyttää samalla ravinteikkuutensa ja tarjoaa ratkaisun, joka sopii käytännössä kaikkien kuviteltavissa olevien elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Proteiini tarjoaa lisäksi mahdollisuuksia täysin uudenlaisten tulevaisuuden ruokien valmistamiseen”, kertoo Juha-Pekka Pitkänen, Solar Foodsin teknologiajohtaja ja yksi perustajaosakkaista.

Ilmastoystävällisen proteiinin kaupallisen valmistuksen käynnistyminen on merkittävä askel kohti kestävämpää ruoantuotantoa. Proteiininlähteenä Soleinin kasvihuonepäästöt ovat noin 1% lihaproteiinin- ja noin 20% kasviproteiinin kasvihuonepäästöistä.

Solein-proteiinin kestävän kehityksen kerrannaisvaikutukset ulottuvat kuitenkin vielä pidemmälle. Proteiinintuotannon muutoksella on vaikutuksia kasvihuonekaasujen lisäksi maankäytön muutokseen, maaperän köyhtymiseen, luonnon monimuotoisuuten ja vesistöjen tilaan. Maatalouteen perustuva ruoantuotanto on yksi suurimpia ekosysteemien kuormittajia niin Suomessa kuin globaalistikin, ja esimerkiksi kehittyvien maiden metsäkato ruoantuotannon nimissä pahentaa ilmastokriisiä. Kestävän proteiinin tuotantoprosessi ei ole sidoksissa maatalouteen, ilmastoon tai säähän – se ei vaadi keinokastelujärjestelmiä, torjunta-aineita eikä maaperän lannoitusta sen paremmin kuin eläimiäkään. Ravintoa voidaan tulevaisuudessa tuottaa jopa hyvin äärimmäisissä olosuhteissa: autiomaassa, arktisella alueella ja mahdollisesti myös avaruudessa.

 

Lupaava raaka-aine tulevaisuuden ruokaan

Solar Foodsin uusi tuotantolaitos mahdollistaa Solein-proteiiniin perustuvien ruokatuotteiden kaupallistamisen. Solar Foods on tähän mennessä kehittänyt jo yli 20 erilaista Solein-proteiinia hyödyntävää ruokatuotetta. Pasi Vainikka kuvaa Solar Foodsin toiminta-ajatusta vaikuttavien tekojen näkökulmasta:

”Uudet teknologiat muodostavat ikkunoita seinään jonka takana on tulevaisuus. Näin näemme yht’äkkiä mahdollisuuksia, joita emme olisi osanneet kuvitellakaan muutama vuosi sitten. Soleinin jokapäiväinen tuotanto on jo kouriintuntuvaa todellisuutta. Me Solar Foodsilla olemme possibilisteja: rohkaisemme ja voimaannutamme ihmisiä tulemaan osaksi ratkaisua: luomaan parempaa maailmaa parempien ravitsemusvalintojen avulla.”

”Visiomme on muuttaa tapa, jolla ravintoa tuotetaan, ja uuden tuotantolaitoksen tuotteelle haetaan maailmanlaajuista hyväksyntää uuselintarvikkeeksi. Maailmalla on toivoa. Tulevaisuuden ruoka ei ole utopiaa – sitä valmistetaan jo nyt”, Vainikka jatkaa.

 

Lisätietoja: Pasi Vainikka, TkT, toimitusjohtaja, pasi@solarfoods.fi, puh. +358 40 582 5987

Lue lisää:
Ilmastorahaston tiedote »

Solar Foods Oy
Solar Foods tuottaa proteiinia hyödyntämällä ilmasta sidottua hiilidioksidia ja sähköä. Sään ja ilmaston olosuhteista riippumaton Soleinin tuotanto vapauttaa maailmanlaajuisen proteiinituotannon perinteisen maatalouden rajoituksista. Solar Foodsin perustivat Espoossa vuonna 2017 TkT Pasi Vainikka, TkT Juha-Pekka Pitkänen, Sami Holmström, Jari Tuovinen, Prof. Jero Ahola ja Janne Mäkelä. Solar Foods on ns. spinoff, jonka alkuperäinen idea perustuu VTT:n ja LUT-yliopiston yhteiseen tutkimukseen. www.solarfoods.fi

The countdown for crossing the planetary boundaries of food production starts here.

Read more

Subscribe to our newsletter

THE NEXT WAVE OF REVOLUTION BEGINS IN AUTUMN 2021

This will close in 0 seconds